Tilbage til siden

Skrevet

Sæt dine medarbejdere fri.

En juli morgen for 10 år siden stod jeg af. Jeg var ved at aflevere min søn i børnehave. Solen skinnede fra den smukkeste danske sommerhimmel og drengen drømte: ”Skal vi ikke tage på stranden mor? ” Min autoreply var, ”Der var ikke noget i hele verden jeg hellere ville, men jeg skal på arbejde”. Drengen svarede: ”Hvis der ikke er noget i hele verden du hellere vil, så forstår jeg det ikke mor”.

Jeg cyklede på arbejde, sagde op, hentede drengen, tog til Hornbæk, legede, kørte hjem, puttede ham og gik i tænkeboks. Jeg ville aldrig mere arbejde, kun for pengenes skyld. Jeg forbeholder mig retten til at leve lykkeligt. Jeg valgte lykke før sikkerhed og prestige. Noget som tilsyneladende de færreste danskere er villige til. En ny undersøgelse viser at 29 % af danskerne, ikke ville gå på arbejde, hvis de ikke fik løn. Så trætte er de. Alligevel tilbringer de halvdelen af deres vågne tid på netop arbejdspladserne. Det gør mig trist! Det må da også gøre cheferne lidt triste?

Vores work/life balance ikke i balance. De fleste sidder på pinden og drømmer sig langt væk eller måske bare hjem. Jeg tror, at en af de største faktorer, er hykleriet om vores effektivitet i løbet af en arbejdsdag. Vi kan alle sammen godt være effektive i mange timer hver dag, men ikke nødvendigvis bestemte 8 timer i træk, vel? Det er forældet at tro, at man får mest ud af folk, ved at låse dem fast. Sæt dem hellere fri.

Jeg har ansatte. Jeg betaler med glæde løn. For et fastsat beløb skal de yde et bestemt stykke arbejde. Om sommeren leveres der bedst om aftenen efter solnedgang. Jeg blander mig udenom. Jeg vil endda vove den påstand, at jeg får mere end jeg betaler for. Mine ansatte føler sig privilegerede og heldige. De takker for frihed ved at udvise storsind.

Jeg tror ikke på at der ikke skal arbejdes hårdt, det skal der. Derfor er det skønt hvis man kan lave noget man brænder for, eller som minimum på tidspunkter som hænger sammen med resten af livet. Jeg fatter ikke at 9 ud af 10 chefer tror at de kan fastlåse en hjerne ved at fastlåse røven til sædet. Jeg tror man kan sætte en popo fri og dermed vinde en hjerne…

Jeg er klar over, at det er smartest, at tandlægen er på arbejde når tandpinen ankommer. Men så lad os starte med de andre fag. Er du chef? Jeg har en udfordring til dig. Den første morgen hvor hvor kirsebærtræerne blomstrer, så giv alle dine ansatte fri.

Indtal en telefonsvarer: ”Kontoret er lukket i dag. Vi nyder de lyserøde blomster. Vi er tilbage i morgen, ekstra skarpe og i godt humør!”… Se hvad der sker, efter en drømmedag uden forventninger. Jeg vil æde min hat på, at det vil gøre dig, arbejdspladsen og dine ansatte godt. Men du tør jo ikke. Gør du?


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010