Tilbage til siden

Skrevet

En idé er intet uden handlekraft

Jeg har lige holdt foredrag på Aalborg Universitet. Jeg har stor respekt for andre menneskers tid, derfor tænker jeg mig godt om, forud for mine foredrag. For at sikre at mine vigtigste pointer kommer igennem. I dag handlede det om innovation. Det at få den gode ide. Men en god idé i sig selv er værdiløs. En god idé tilsat handlekraft kan være interessant.

Jeg får mange ideer. Mit hoved kan være lidt af en ustruktureret motorvej af ideer. Jeg sortere ubevidst de fleste fra, hurtigt. Men enkelte ideer er standhaftige. De kan virke som små opmærksomhedskrævende børn som hiver en i buksebenet. De forsvinder ikke før man har taget sig af dem.

Desværre er alt for mange mennesker trænet efter en forkert norm. Alt for mange har fået tudet ørene fulde af: ”Det kan ikke lade sig gøre”, ”Tag det sikre valg”, ”Sådan har vi aldrig gjort før”. Den sidste er min personlige favorit bland alle dumme kommentarer i verden. For hvordan kunne vi udvikle os hvis vi hørte efter det ÆVL!?

Det koster efter min mening samfundet meget, at vi ikke er dygtigere til at bakke hinanden ideer op. Hvis flere turde handle på deres ideer, ville alt blive meget sjovere og mere farverigt. Det kan sagtens være en ide på din arbejdsplads, en ide til dit parforhold, en ide til en ferie, men selvfølgelig også en ide og drøm om at blive selvstændig.

Hvordan fører man en ide ud i livet. Jeg kan fortælle hvordan jeg selv har gjort.

Når jeg har en ide, som er så insisterende i mit hoved, at jeg vælger at handle på den. Så starter jeg med at præsentere den for mine omgivelser. Jeg starter typisk med min mor. Det er sjovt nok ikke så interessant, hvordan min mor, forholder sig til det jeg siger. Dels siger hun som regel at det er genialt, bare fordi hun er min mor, dels består øvelsen hovedsagligt i at formulere ideen højt.

Denne første fase, er for mange, den som kræver mest mod. For tænk hvis omgivelserne ikke kan se hvor genialt det er. Synes de så at jeg er latterlig. Frygten for at træde ud af ”fællesskabet” i denne kritiske fase, at blive hånet eller latterliggjort, kan være skrækindjagende. Især (desværre) for kvinder.

Eksempel: Hvorfor skulle en (dansk) frisør, tro at hendes ide til at produktudvikle et trusseindlæg, skulle være genial. Hvorfra skulle en frisør, have kompetencen, til at vide bedre end alverdens forskere hos Libresse. Men det gjorde hun, hun er millionær i dag! Hun fandt på at lave et trusseindlæg, som passede til g-streng. Ret smart og godt gået!

Jeg har forklaret mange ideer, til mennesker som ikke forstod mig. Men i stedet for at dræbe ideen tænker jeg i stedet: ”De ved ikke hvad jeg ved. For hvis de vidste, hvad jeg ved, så ville de jo forstå hvad jeg forstår.. Ergo har jeg ikke informeret og forklaret hverken nok eller godt nok!”

Møg vigtigt sætning, læs den igen: ”De ved ikke hvad jeg ved. For hvis de vidste, hvad jeg ved, så ville de jo forstå hvad jeg forstår.. Ergo har jeg ikke informeret og forklaret hverken nok eller godt nok!”

Så må jeg prøve igen. Jeg må tænke mig om. Skære til. Jeg må forberede mig bedre og spørge igen. Hvis de stadig ikke forstår det 5. gang så er de nok dumme. Så spørger jeg bare en anden. For hvis jeg synes det er en god ide, så er der helt 100% sikkert, andre i verden som også synes det er en god idé. Så må jeg skynde mig at finde dem.

Jeg tænker ALDRIG at aldrig at det er “en dårlig ide”. Det kan dog godt vise sig senere i processen, at ideen var elendig. Men for det første forventer jeg sjældent perfektion. Jeg er ikke særlig perfektionistisk. Jeg kan simpelthen ikke se fidusen i perfektionisme. Der kommer ALDRIG en perfekt dag. Hvis du venter på en solskinsdag, som er en mandag, gerne d. 1. i en måned, hvor børnene er helt raske, dit parforhold kører perfekt, du har sparet op til krisetid og dit hår sidder som en drøm, så er mit bud at du nok aldrig kommer fra start.

Den perfekte dag er i dag. Lige nu. Så gør det. Og skulle det vise sig at det var en lorte ide, så har du fået fred. Ideen kører ikke længere i cirkler. I øvrigt vil langt de fleste, beundre dig mere for at ”prøve og fejle” end for aldrig at turde. Hvad tænker du selv om en ven, som har taget en kæmpe chance og ”fejlet”. De fleste har endeløs respekt for mennesker med mod.

Jeg er modtaler af at kalde det ”fejlslået” bare fordi det ikke lykkes som man forestillede sig i den oprindelige form. Der er altid en succeshistorie i nedturen. Der er altid en lektie at lære. Du er altid blevet klogere. Der er altid en succes at finde i ”nederlaget”. Med de nye erfaringer er du klædt bedre på til næste forsøg.

Jeg har afprøvet mange ideer som ikke blev det jeg havde forestillet mig, men der kom altid et eller andet ud af det. Et nyt bekendtskab. En ny indsigt. En lærestreg. Vil du ikke love mig at bakke dine omgivelser mere op. Når nogen præsenterer en ide for dig, så kan ideen måske godt være god, selvom du ikke liiiige forstår den. Ik!?

Her er 3 eksempler på store opfindelser, som alle har det til fælles, at

1. -De har ændret verden

2. – De fleste af opfinderne har nok mødt modstand i deres samtid.

3. – Vi kan ikke forestille os en hverdag uden deres opfindelser.

Men Gudskelov fortsatte de deres kamp for at føres deres ide ud i livet. De holdt fast i deres tro på at det kunne lade sig gøre. De fejlede men prøvede igen. Forfinede og LYKKEDES til sidst.

1395 – Johannes Gutenberg – Opfandt det bevægelige enkeltbogstav, støbt i bly så typen kunne genbruges. Han opfandt altså bogtrykkerkunsten. Snedig type! Jeg tror ikke at mange omkring ham formåede at forstå hvad det ville udvikle sig til. På verdensplan i verdenshistorien!

1553 – Galileo Galilei – Blandt mange andre ting opfandt han termometeret, altså muligheden for at måle temperatur. Temmelig anvendeligt i mange henseender! Mon hans nabo forstod fidusen? Mon hans nabo havde visioner til at forstå omfanget af opfindelsen?

1642 – Blaise Pascal – Opfinder regnemaskinen. Ret smart! Jeg er ret sikker på at mange omkring ham troede at han var skør. Forløber for Appel anno 1642. Fantastisk. Jeg kan kun forsøge at forestille mig hvor meget hovedrysten han rystede af sig.

Har du en ide, så sæt i gang NU. Det er det perfekte tidspunkt idag! Min søn proklamerede for nyligt at han vil opfinde en bil som kører på CO2. Jeg håber det lykkes, det er skisme genialt!


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010