Tilbage til siden

Skrevet

Når ord rammer plet

Kender du det, når nogen henkastet siger noget som sætter sig fast i dig? Sandsynligvis fordi de uvidende trådte i en af dine myretuer, eller fordi du virkelige følte dig set og forstået.

Jeg har en skøn veninde som jeg har kendt siden folkeskolen. I 2.g. flyttede hun til Jylland og vi mistede kontaktet i et par år. Da hun pludselig dukkede op i København mødtes vi og ”catchede up” på en cafe. Jeg var ved at fortælle med store armbevægelser, da jeg konstaterer at hun tænder en cigaret. I en indskudt sætning siger jeg kort ”Du er da for klog til at ryge” hvorefter jeg fortsætter den fortælling jeg var midt i. Jeg tænker ikke mere over hvad det. Vi mødes igen et halvt år efter, det første hun fortæller mig var at hun ikke har røget siden hun gik ud af den cafe. Min sætning havde ramt hende hårdt og været dråben som fik askebægeret til at flyde over. Hun har aldrig røget siden. Sådan!

Jeg har en række ”sætninger” i mit hoved som har haft sådan en effekt på mig. Jeg tror ikke at de mennesker som fremførte udsagnene, vidste hvilken effekt deres udsagn havde på mig. Her er et par af de vigtigste..

1.

Da jeg var ca. 12 år gammel (og afsindigt provokerende, hvis nogen kan forestille sig det) var jeg i et skænderi med min mor. Hun ville så gerne spare mig for at lave alverdens fejltagelser, jeg var desværre ikke modtagelig for visdomsord, jeg var tilsyneladende fast besluttet på at gøre mig ALLE egne erfaringer. Jeg ville ikke lytte. I frustration fik min mor sagt ”Du ender sgu da som narkoman hvis du absolut skal prøve alting selv”…. SLAM.

Jeg blev så vred at jeg på stedet besluttede mig for ”at jeg skulle vise hende”. Jeg vidste fra netop det sekund at jeg ALDRIG ville prøve at ryge så meget som en eneste almindelig cigaret. Nu er jeg afsindigt tæt på 40 år og jeg har ALDRIG prøvet at ryge. Det er jeg stolt af. Situationen er så tydelig i min erindring at jeg kan huske hvor vi stod da hun sagde det, jeg kan huske at terasse døren stod åben, det var solskin. Jeg kan huske hvad for noget tøj jeg havde på – jeg kan nærmest huske smagen. SÅDAN!

2.

Da jeg var ca. 15 år gammel arbejdede jeg hos en slagter i Prima i Hillerød. Jeg var opvasker. Jeg elskede mit arbejde, jeg var den eneste pige mellem slagtere og slagterlærlinge. Det var hårdt arbejde men vi havde det sjovt. Jeg havde afsindigt stor respekt for de to mestre Aksel og Arni.

En af mine arbejdsopgaver bestod i at bære aftensmaden fra køkkenet over i kantinen hver fredag. Butikken lukkede sent og slagterafdelingen lavede aftensmad til samtlige ansatte. Jeg skulle sikre at fadene var fyldte og stod klar når pauserne begyndte kl. 17. Denne specifikke fredag var det vinter, frostvejr og mørkt. Arni kom ud og sagde at jeg skulle gå med et fad af gangen, der kunne være glat på trappen. Jeg vidste nok bedre og ville færrest muligt gange ud i kulden. Jeg stavrede af sted med alle de fade jeg kunne balancere. Jeg nåede 4 trappetrin ned før jeg skvattede og rutchede resten af vejen. Jeg slog mig mildest talt af helvedes til og alle krebinetterne lå hulter til bulter på jorden. Jeg samlede det op som kunne reddes og slettede med en morders præcision resten. Så var der styr på det.

Der gik en halv times tid før Arni stod ude i opvasken og RÅBTE ”hvad helvede der var sket med al maden”. Første hold var færdige med at spise da andet hold dukkede op til tomme fade i kantinen.

Arni vidste med års erfaring hvor meget kød der skulle til at bespise en hel butik. Jeg begyndte at græde, viste mine blodige knæ og hænder og forklarede om mit styrt. Arni spurgte om jeg var gået med et fad af gangen….

Nu fik Arni meget travlt med at stege nye krebinetter, da krisen var overstået kom han ud og satte sig i opvasken og sagde følgende, som jeg har levet efter lige siden ”Michelle, ALLE mennesker kvajer sig. Det er umuligt at gå gennem livet uden. Konceptet bag af kvaje sig er at det sker satans ubelejligt. Men når man har kvajet sig står man ved det. Altid. Ellers bliver det kun værre. Det du fik ud af at skjule det var meget værre, nemlig skuffelse oven i. Husk det. Stå ved det næste gang du kvajer dig. Så bliver du et stort menneske!” – Jeg sender Arni mange gode tanker for den indsigt!

3.

Da jeg var 27 år gammel gik min kæreste, og faren til min søn Benjamin, fra mig. Jeg elskede ham højt og gik fuldstændig i stykker. Drømmen om familie brast. Jeg stod pludselig alene med et kæmpe ansvar for en lille 2 årig dreng. Jeg var i frit fald men heldigvis stillede veninder og familie sig i kø for at gribe mig.

En af mine veninder fik, blandt mange andre ting, sagt følgende sætning: ”Det var da godt at det var dig det skete for!”.. Se det havde jeg ret svært ved at se. Jeg synes det var et temmelig besynderligt udsagn. Det hun mente var selvfølgelig at jeg var stærk og ville klare det. Og selvfølgelig klarede jeg det, det var ikke som om jeg havde et valg. Jeg har tænkt over den sætning lige siden.

Det jeg lærte var at andre mennesker, endda dem tættest på mig, ikke nødvendigvis ser mig som jeg ser mig selv. Selv mine allernærmeste kan ikke se mig som svag, endda når jeg selv føler at helt knækket. Jeg har brugt meget energi på at lære at signalere min sårbarhed tydeligere. Men da det også er en styrke at være i stand til at gøre det, bliver mit signal stadig ”styrke”. Det er mig til stadighed en gåde, hvordan jeg skal få omverdenen til at se mig som den lille bitte hjælpeløse pige, som jeg ind i mellem også er.

4.

I dag lå jeg ved poolen. Jeg er på yogaretreat i Marrakech. Jeg er stadig ved at rejse mig efter et forlist forhold.  Jeg står igen. Jeg griner endda dagligt, jeg er kommet mig hurtigere end jeg turde håbe. Ulla, yogalæreren lå på solsengen ved siden af mig. Vi talte lidt om kærlighed. Om knuste hjerter. Om hvor svært det kan være for en mand at elske en meget selvstændig og stærk kvinde. Og så sagde Ulla det som fik mig til at skrive hele denne blog og som samtidig fik hende med i min ”Hall of Fame” sammen med min mor, min veninde og slagter Arni. Hun sagde henkastet: ”Michelle, jeg kender dig ikke så godt endnu, men jeg er alligevel ved at spore mig ind på hvem du er. Det jeg tydeligt kan se, er at du VIRKELIG er en KVINDE som er i stand til at ELSKE højt!”…. Og det er lige hvad jeg er. Stik den.

Jeg er en KVINDE som VIRKELIG er i stand til at ELSKE højt!


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010