Tilbage til siden

Skrevet

Hvor langt kan du se?

Hvor lang er distancen, i kilometer, som retfærdiggør at du lukker dine øjne for fattigdom? Skal der være 10 meter til en tigger, 100 m til en hjemløs, 10 kilometer til en flygtningelejr eller måske 10.000 km til Afrika? Er du i stand til at lukke helt af? Vi lider af “kollektivt selektivt syn”….!

For 2 år siden var jeg på ferie i Rio, verdens smukkeste by. Da jeg besluttede mig for at rejse til Rio, stødte jeg på et interessant fænomen. Mange danskere har en “meget klar i spyttet”-holdning til de rige mennesker i Rio. De fleste finder det frastødende, at så ekstrem rigdom bor dør om dør med så ekstrem fattigdom. De rige “Cariojas” bor i 400 kvm store penthouse lejligheder, de har tjenestefolk, biler, smykker og overskud. De lever i ekstrem luksus, de har på den ene side udsigt til verdens smukkeste strande, men kikker de den anden vej, kikker de lige ned i de berygtede favelaer. En favela er et stort slumområde, hele byer bygget af blik, berygtet for omfattende kriminalitet og narkotrafik. Her kæmper gadebørn, med livet som indsats, for at overleve. Ekstremt.

Det bryder vi danskere os ikke om, uligheden er for stor og afstanden til uligheden er for lille. Hvordan kan de nyde deres dyre vine med udsigten til sultne børn? Derfor reagerer mange danskere prompte når snakken falder på Rio, det er noget svineri! Jeg forstår det godt, jeg bryder mig heller ikke om det.

I påsken var jeg inde og se den nye animationsfilm Rio. Gå lige ind og se den, den smitter dig med glæde og danse- og livslyst. Jeg fik akut udlængsel efter Rio. Farverne, smagen, musikken, strandene, fuglene, aberne, menneskerne. Jeg begyndte at tale om Rio og straks stødte jeg igen modstanden:” “Los Cariocas” er nogle røvhuller, de ikke tager hånd om deres egen baghave”.

Det fik mig til at tænke.

Taler vi ikke hele tiden om globalisering? Er verden ikke mindre end nogensinde før? Rejser vi ikke med glæde meget langt for en varm dukkert? Tager vi ikke til NYC for at shoppe billigt? Men Afrika er ikke vores baghave? Hvorfor er vi ikke nogle røvhuller, når vi sidder i Danmark og nyder stenbiderrogn, dyre lækre fjordrejer til kold champagne og dejlig påskefrokost med familien? Hvori er forskellen?

Det må ligge i afstanden tænker jeg. Vi kan jo ikke se dem, så er det ikke så slemt vel. Men vi ved jo godt at de er der. Vi har allesammen set billeder af børn med fluer i øjnene, små børn med maskinpistoler, oppustede fejlernærede maver, kvinder som vandrer kilometer i bagene sol for at få lidt beskidt drikkevand. Vi ved det allesammen godt.

Vi er altså ikke et hak bedre end “Los Cariocas”. Vi er nøjagtigt lige så gode til at holde focus på den smukke side, finde den blinde vinkel. Hvor starter dit ansvar? Tænk hvis vi allesammen gjorde bare “lidt mere”. Du må gerne nyde dine fjordrejer, de smager himmelsk og jeg gør det selv. Men næste gang du møder en indsamler, så smid 100 kr i stedet for 20 kr. Du har jo råd.

Om 3 uger tager jeg til Kenya. Jeg er en del af netværket www.kvinderforindflydelse.dk. Vi er 16 stærke kvinder fra Danmark som arbejder for at hjælpe stærke kvinder i Kenya. I Kenya kræver det mod at være kvinde med ambitioner. Mod til at bryde tabuer og traditioner. Kvinderne har modet, og de kan gøre en forskel for deres land og i deres eget liv, hvis de får muligheden. Det vil Kvinder for Indflydelse være med til at give dem. 

Jeg glæder mig afsindigt. Det er nogle skønne kvinder jeg skal rejse med, vi får nogle fantastiske oplevelser som ændrer mit syn på livet. Det sætter mit liv i så fantastisk et perspektiv, det giver mig en enorm handlekraft til at gøre mere. Jeg vil holde dig opdateret via bloggen her. For en god ordens skyld skal du vide at jeg naturligvis rejser for egen regning.

Vil du hjælpe kvinderne i Kenya allerede nu?

Du kan støtte med 100 kr ved at skrive STØT til 1919 (alm. sms-takst. Ingen fortrydelsesret) 

Du kan følge os på Facebook her: http://www.facebook.com/group.php?sid=6f59913e9d0639597fb03cbb925f3950&gid=37520311041&ref=search

Billedet herunder er fra Zimbabwe 2009. “Kvinder for indflydelse” overrækker en check på 1.000.000 d.kr. En fantastisk fornemmelse. Jeg står stolt og smilende (med meget fladt hår) bagerst midt i billedet.

Kvinder for indflydelse er: Anette Steen Pedersen, Birgitte Mørck Schultzer, Bolette Christensen, Stine Bosse, • Suzanne Lassen, Tine Aurvig-Huggenberger, Vibeke Hartkorn, Elsebeth Krogh, Julie Polar de Greeve, Karin Retvig, Lone Hass, Marianne Stagetorn Kolos, Mette Kynne Frandsen, Mette Laursen, Mette Rohde Sundstrøm & Michelle Hviid


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010