Tilbage til siden

Skrevet

Handlekraft på dåse!

 

Handlekraft på dåse / Jydske Vestkysten fredag d. 7. Juni 2013

Michelle Hviid har prøvet at forlise med både virksomheder og ægteskaber, men har en evne til ikke at give op. I dag har hun succes med både firma og forhold.

Af Mona Østerlund / Fotograf Tine Harden

Forleden sad Michelle Hviid i lufthavnen i Aalborg og ventede på at komme hjem til København efter at have holdt foredrag. Mens hun ventede, fik hun først en opringning med et tilbud om en bestyrelsespost i en virksomhed. Næste gang, telefonen ringede, var det DR, som hun er i gang med at lave syv udsendelser fra Læsø for. Til sidst ringede hendes forlag for at sige, at hendes bog fra sidste efterår, ”Skru op for livet”, nu skal ud i tredje oplag, og forlaget spurgte i samme omgang, om hun er interesseret i at skrive endnu en bog.

– Efter den tredje telefonsamtale blev jeg opmærksom på, at der sad en mand og kiggede på mig der i lufthavnen, og jeg tænkte, at han nok tror, jeg er vildt tjekket. Det er bare så svært for mig at se mig selv på den måde, for jeg er jo bare Michelle, siger hun.

41-årige Michelle Hviid kan godt se, at hun udefra betragtet i dag er en succesrig iværksætter, foredragsholder, forfatter og debattør, men i sin egen oplevelse er hun jo den samme person, som blev smidt ud af gymnasiet; som to gange etablerede en virksomhed og forliste med dem; som har prøvet at være forgældet og ikke have til husleje, strøm og telefon, og som har to børn med to forskellige mænd og er skilt fra dem begge.

I dag bor hun sammen med sin nye kærlighed på Frederiksberg og har fart på karrieren, men grundlæggende er der ikke forskel på livet, som det har set ud i tider med fiaskoer og nu med succeser.

– Ikke bortset fra, at det selvfølgelig er blevet nemmere at være mig rent økonomisk, siger Michelle Hviid.

Men det er ikke et mål for hende med økonomisk tryghed.

– Jeg ved, at min økonomiske kurve og min lykkekurve er helt uafhængige af hinanden. Jeg har prøvet at være velhavende og ulykkelig, og jeg har prøvet at være fattig og lykkelig. Det er en af de største friheder i mig liv, at jeg har nået den erkendelse, at min økonomi og min lykke ikke hænger sammen, for det betyder, at jeg tør tage nogle chancer og gøre det, jeg helst vil, siger 41-årige Michelle Hviid.

Hvis jeg kan, kan andre også

Modet til at gå efter det, man drømmer om, er noget af det, Michelle Hviid holder foredrag om.

– Det er jo selvfølgelig ikke alle, der kan eller overhovedet har lyst til at gøre det samme som jeg. Men jeg fortæller gerne om mit liv, for jeg er bestemt ikke født med en sølvske i munden og er nok heller ikke ovenud begavet, så jeg kan jo give folk en følelse af, at hvis jeg kan lykkes med noget, kan de også.

Michelle Hviid mener ikke, hun som sådan har mere drev end andre, men hun er ”grundkodet til ikke at give op”. Hun beskriver sig selv som en fighter og ”handlekraft på dåse”.

– Derfor har jeg nået, hvad jeg har. For jeg ville bare ikke acceptere, at alle de fede ting i livet ikke skulle være for mig også, siger hun.

Hun har også gjort ting, som hun selv kalder vanvittige. Som da hun impulsivt valgte at sige sit job for at gå efter det liv, hun drømte om. Og faktisk fik det. Opsigelsen blev efter nogen tid startskuddet til hendes tredje forsøg med et firma, Running dinner, der blev etableret tilbage i 2002, og det gik godt. Det er et koncept for singler, som gerne vil møde andre og måske også finde en kæreste. Ideen er, at en gruppe singler en aften spiser hos hinanden – forret ét sted, hovedret et andet og dessert et tredje for på den måde at møde forskellige mennesker. Running Dinner står blandt andet for at koordinere middagene, og i dag har Michelle Hviid ansat sin mor til at tage sig af den daglige drift, fordi hun selv har travlt med andre ting.

Ud over bestyrelsesposter, frivilligt arbejde i forskellige organisationer og hvervet som såkaldt kærlighedsminister med håndfaste holdninger til parforhold og kærlighed i radioprogrammet ”Så har vi balladen” på P4 lørdag formiddag, tager foredragene også en god bid af hendes tid. Siden nytår har holdt 90 foredrag, hvor hun deler ud af sine gode råd om at få mere ud af livet.

– Jeg håber, at jeg kan flytte mine tilhørere bare en lille smule. Alle skal jo ikke ud og gøre som jeg, men måske kan man godt lige rykke sig lidt fra vanen, siger hun.

Liv på Læsø

Michelle Hviid præsenterer også sig selv som én, der flyder over af ideer, og det fører både til hæder og hug. I 2006 blev hun kåret som Årets Heltinde af Morgendagens Heltinder, og samme år udpegede Børsens Nyhedsmagasin hende til et af landets unge talenter i iværksætteri. Hun er ikke bange for at blande sig i den offentlige debat med uortodokse meninger og forslag, og hun fik verbale hug, som da hun i en kronik tidligere i år beskrev, hvad hun ville gøre, hvis hun var arbejdsløs. Hun skrev, at hun i hvert fald ikke ville sidde og vente på, at noget skulle ske, mens hun modtog offentlig forsørgelse. I stedet ville hun gøre sig synlig som en ihærdig arbejdsløs, der tilbød at gøre hovedrent i institutioners puderum eller male i børnehaven, så alle forældrene – og potentielle arbejdsgivere – kunne få øje på hende.

– Nogle mennesker synes, jeg er for meget, og det gør mig ikke noget. Men jeg blev ked af, at jeg i forbindelse med kronikken fik skudt i skoene, at jeg er en forkælet overklassekvinde, for det er jeg altså ikke, siger hun.

Arbejdsløs er hun til gengæld absolut heller ikke, og lige nu har hun travlt med et projekt for Danmarks Radio. Her i juni er optagelserne i gang til en serie fra Læsø – om at se muligheder og skabe liv i et hjørne af Danmark, hvor der måske ellers er mere afvikling end udvikling.

– Jeg skal finde på projekter, så de kan udnytte de ressourcer, der er i området, og jeg håber, det vil lykkes at få folk til at tænke ud af boksen og få dem til at lande bare tre centimeter ved siden af, hvor de var før.

Oplev Michelle Hviid

”Skru op for livet” er titlen på det foredrag, Michelle Hviid holder på Bispen i Haderslev på torsdag den 13. juni klokken 19. Her vil hun med humor og selvironisk distance fortælle om sig selv og give sine råd til at få mere ud af livet.


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010