Tilbage til siden

Skrevet

Dårlig samvittighed kommer indefra

Man kan ikke give nogen dårlig samvittighed. Slut.

Den dårlig samvittighed er placeret inde i personen som føler den. Andre mennesker kan så bevidst eller ubevidst prikke eller losse til den. Men det lader sig kun gøre hvis den allerede er der. Ellers er der ikke noget at hverken prikke eller losse til.

Jeg er i Marrakech på yogaretreat (hvilket i øvrigt kan anbefales). I går ville jeg en tur i Medinaen og shoppe lidt. ”Miserable people shop. Stay miserable, go shopping, shopping is good for the economy!”, nå, det var lige et sidespring.

Jeg befinder mig i et muslimsk land og da man jo skal skik følge eller land fly, overvejede jeg min påklædning før afgang til Medinaen. Meningerne mellem mine medrejsende, min yogalærer og hotelbestyrerinden var delte. Kan man godt, eller kan man IKKE tillade sig at gå rundt i en dansk sommerkjole, altså med bare skuldre, bare knæ og kavalergang?. Jeg valgte at lytte efter hotelmutter som sagtens mente at jeg kunne iføre mig min kjole.  Jeg havde et tørklæde i tasken klar til at dække mig til i nødstilfælde, men her er varmt og tørklædet blev i tasken.

På Djemaa El Fna pladsen som er et skønt kaotisk sted med slangetæmmere og andre gadegøglere, fik jeg min hånd malet i det smukkeste blomstermønster med henna. Det skulle sidde og størkne og tørre i ca. 40 minutter, så skulle jeg  vaske det af, herefter vil min hånd være smykket med tegningerne i op til 4 uger. Da tiden var gået, havde vi netop indfundet os på en ret fin restaurant og jeg gik ud på toilettet for at få hennaen vasket af.

På badeværelset stod en smuk middel aldrende tilsløret muslimsk kvinde, som også var  restaurationsgæst, hun var også ved at vaske hænder. Hun kikkede på mig som om jeg var helt forkert. Slog med tungen og sagde ”tsk tsk tsk” med himmelvendte øjne. Det accelererede min dårlige samvittighed over min mangelfulde påklædning. Jeg følte mig helt forkert og nøgen. DÅRLIG SAMVITTIGHED. Det gentog så 3 gange, hun kikkede på mig, tskede og lavede himmelvendte øjne. Jeg ville nu ønske at jeg var usynlig. Hvorfor havde jeg dog heller ikke taget noget ordentligt og ærbart tøj på?

Efter 3. runde ”tsk” tog hun resolut og SMILENDE fat i min hånd, førte den ind under det rindende vand og skurede hennaen af med sine negle. Jeg havde fuldstændig misforstået situation, jeg havde fejltolket hendes himmelvendte øjne, alene fordi jeg allerede havde dårlig samvittighed. Hendes intentioner var de bedste, hun kunne se at jeg ikke anede hvordan det henna skulle gnides af, hendes erfaring, venlighed og håndelag var min redning. Hun var så sød!

Pointen er, at hvis jeg havde været klædt efter forskrifterne, ville jeg aldrig have været mistroisk overfor hendes faktisk venlige og hjælpsomme hensigt. Jeg så hendes kontakt i skæret af min egen dårlige samvittighed. Min fejl. Hun var jo fantastisk.

Nu er der jo ingen skade sket i dette uskyldige møde mellem to kvinder af forskellige kultur, på et badeværelse i Marrakech. Men hun lærte mig en vigtig lektie. Man kan ikke GIVE nogen dårlig samvittighed. Det er noget med selv har med indeni. Min anbefaling til dig (og mig) er, at næste gang du tænker tanken, værende om din kæreste, din mor eller who-ever, at den person ”Giver dig dårlig samvittighed”, så kik indad. Spørg i stedet dig selv, hvorfor du tænker og reagerer som du gør. Måske er din indsats ikke helt som den burde være. Hvis den var det, ville du bare ryste på hovedet og havde dit på det tørre. Så få din sti ren før du peger fingre af folk som ”giver dig” dårlig samvittighed.

Hvis du har gabt over mere end du kan håndtere får du dårlig samvittighed. Eller/og stress. Men det letteste er selvfølgelig at pege fingre af andre, så behøver man ikke at tage sit forbandede ansvar.

Mennesker som kan ”give mig” dårlig samvittighed:

–       Min revisor. Det skyldes nok at jeg ikke er så tjekket med papir og bilag….

–       Tandlægen. Det skide tandtråd….

–       Mine unger. Af flere årsager, især når de får pizza, igen….

–       Min træner. Når jeg ikke drikker vand og lever af…. Jeg vil ikke sige hvad….


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010